Kapalı havuzlarda nem kontrol altına alınmadığı durumlarda konfor bozulduğu gibi binanın yapısında ve ahşap bölümlerinde korozyon ve yıpranmalara yol açar. Kış aylarında ve dış hava sıcaklığının içeriden daha soğuk olduğu yaz akşamlarında gözle görülür şekilde havadaki su buharı soğuk duvar yüzeylerinde terlemeye yol açar. Bağıl nem uzun sürelerle %60’ın üzerinde olduğunda binanın bileşenleri üzerinde zarar verici etkilerden kaçınılması imkansızdır.
Havuz suyundan buharlaşan klor yoğuşan su ile birleştiğinde aşındırıcı bir kimyasal olan hidroklorik asite dönüşerek korozyon etkisini artırmaktadır.
Yüksek nem, insan sağlığına zararlı bakteri ve mantarların gelişmesine de olanak sağlar. Oysa nemin %50-%60 aralığında tutulması mikro organizmaların türeyebildiği en koşulsuz seviyelerdir.
Havuz nem alma santralleri kapalı yüzme havuzlarında nem miktarını belli değerler arasında sınırlayan kompleks cihazlardır. Nem alma işlevinin yanı sıra havuz alanın iklimlendirilmesini de sağlamaktadır.
Cihazın üzerine entegre edilen sıcak su serpantini sayesinde sıcak su üreticisinden gelen ısının fanlar yardımıyla ortama gönderilmesi sağlanır. Havada asılı durumda olan su molekülleri soğuk durumdaki evoparatör yüzeyine temas ettiği zaman hızlıca çiğ noktasına ulaşarak damlacık haline getirilir serpantin kanatçıkları boyunca aşağı doğru ilerleyerek drenaj haznesinde toplanır. Bu işlem sürekli tekrar edildikçe hava nemden arındırılmış olur. Ayrıca havada bulunan hidroklorik asit de ayrıştırılmış olur.
İç ve dış ortamın ısı farkına göre çalışan havuz nem alma santralleri dış ortamın iç ortama göre daha sıcak olduğu durumlarda nemli havanın direkt olarak tahliye edilmesi ve daha kuru dış havanın iç ortama sevk edilerek nem oranının dengelenmesini sağlar. Bu işlemi yaparken kompresörler devre dışı olduğundan daha az enerji kullanılmış olur. Cihaz üzerindeki damperler iç ve dış mekan ısı farkına göre taze hava ve egzoz miktarını ayarlamaktadır.